Mas admet a la tv britànica que si Espanya diu ‘no’ acudirà a la legalitat internacional

Mas admet a la tv britànica que si Espanya diu ‘no’ acudirà a la legalitat internacional.

Política

03/10/2012 12:35 h.

Mas admet a la tv britànica que si Espanya diu ‘no’ acudirà a la legalitat internacional
El president de la Generalitat afirma que “Catalunya seria viable econòmicament si fos independent”
Mas al Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui, en una roda de premsa al palau plena de mitjans internacionals, que “Catalunya seria viable econòmicament si fos independentment”. “Catalunya, amb 7 milions d’habitants, produeix pràcticament igual que Portugal, que té 10 milions. Són 200.000 milions d’euros anuals, i la nostra economia a més és molt oberta”, ha argumentat.

Un corresponsal de la televisió britànica ITV li ha preguntat què succeirà si el govern espanyol s’oposa a celebrar el referèndum sobre l’Estat propi. També en anglès, Mas ha precisat que el primer que farà la propera legislatura és plantejar a Madrid la convocatòria de la consulta.

També ha deixat clar davant els mitjans internacionals que si Catalunya rep per part del govern espanyol un ‘no’ o intenta impedir-la, l’executiu català “acudirà a la legalitat internacional”. I ha explicat a la premsa estrangera que, efectivament, la pregunta serà sobre si Catalunya vol ser un nou Estat de la UE.

Mas valora la Conferència de Presidents

El procés sobiranista de Catalunya, però, no va ser ahir, per expressa voluntat de Mas, ni tractat ni comentat a la Conferència de Presidents Autonòmics celebrada al Senat, ja que segons el propi president hauria estat “una irresponsabilitat” desdibuixar “la imatge de responsabilitat” que volia donar l’Estat a Europa i als mercats econòmics i que, ara per ara, també interessa a Catalunya.

El mandatari català ha explicat específicament de la trobada que, també voluntàriament, ell es va quedar “al marge del debat de la reforma del sistema de finançament autonòmic” perquè ‘el cafè per a tots’ ja no és una aposta que interessi a Catalunya.

En canvi, el president sí que va intentar liderar la queixa respecte la distribució del dèficit fiscal entre les comunitats autònomes i l’Estat, que ha qualificat d’“injusta, deslleial i irreal”, perquè condemna els governs autonòmics a fer retallades en sanitat, educació i serveis socials. En aquests moments del 4,5% del dèficit permès per Europa, 3,8% el podrà fer l’Estat i només un 0,7% les autonomies.

Topada amb la Vicepresidenta del Govern

El president de la Generalitat ha tret importància sobre les imatges que ahir van captar les càmeres de televisió just a l’ini de la Conferència de Presidents: “una discussió educadíssima” entre Mas, segons ell mateix l’ha definida, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria. “Em vaig trobar sobre la taula una declaració prèvia que no m’esperava i que no em va agradar i això es va notar”, ha explicat el president de la Generalitat.

Advertisements
%d bloggers like this: