L’ambaixador dels EUA admet que Catalunya és diferent

L’ambaixador dels EUA admet que Catalunya és diferent.

Política

03/10/2012
15:08 h.

L’ambaixador dels EUA admet que Catalunya és diferent
Alan Salomont afirma que “Texas no és Massachussetts i Astúries no és Catalunya”, en una conferència a Barcelona
solomont ambaixador eua
L’ambaixador dels Estats Units a Espanya, Alan Solomont, ha ofert avui una conferència a Barcelona per valorar l’escenari polític del seu país. Solomont, que recentment ha considerat “envejable” el tarannà pacífic de l’independentisme català, ha demostrat entendre el fet diferencial català quan ha afirmat, fent un símil amb el seu país, que “Texas no és Massachussetts i Astúries no és Catalunya”. Solomont ha preferit no anar més enllà respecte aquest debat, tot i recalcar un cop més el caràcter massiu i cívic de la manifestació de la Diada.

En un acte celebrat a la Facultat de Comunicació Blanquerna, l’ambaixador ha centrat el seu discurs en les imminents eleccions presidencials als Estats Units, que se celebraran el proper 6 de novembre. Solomont n’ha destacat dos factors: la lluita contra l’atur i el dèficit pressupostari, i el debat sobre el paper de l’Estat en la vida dels nord-americans. El diplomàtic ha afegit que aquest segon aspecte ha guanyat importància en els darrers anys, després d’estar adormit durant dècades. “Crèiem que el moment del gran Estat s’havia acabat però ara ens ho tornem a plantejar”, ha destacat.

En la seva ponència ha destacat que l’electorat estatunidenc està molt segmentat per diferents motius, com són l’etnicitat, la confessió religiosa de cada ciutadà, factors geogràfics, econòmics o socials. Per aquest motius ha exposat la dificultat dels candidats a l’hora de trobar un programa polític de mínims, que agradi al mateix temps per al màxim de potencials votants. En aquest moment de la seva exposició Salomont ha citat Catalunya. “Hi ha diferències entre Massachusetts i Texas, com n’hi ha entre Astúries i Catalunya”, ha admès.

Degut a la seva posició, que li exigeix una escrupolosa neutralitat, l’ambaixador s’ha limitat a vaticinar unes eleccions presidencial molt igualades. Solomont ho ha exemplificat en una sola dada: “1’2 milions d’habitants sobre un electorat de més de 300 milions, ubicats en 8 estats d’una federació que en té 50, acabaran resolent el sentit de les eleccions”.

Autodeterminació a Catalunya

Malgrat intentar defugir l’actualitat catalana, el diplomàtic s’ha vist obligat a citar-la quan ha arribat el torn de preguntes. Solomont ha valorat que “en un moment de forta crisi la gent expressi posicions tan sensibles d’una forma plenament democràtica”, tot i recordar que aquest afer és intern i que, per tant, no forma part de l’agenda política dels EUA. En ser qüestionat sobre el suport del seu país a un referèndum d’autodeterminació, atès que és un acte democràtic, el diplomàtic ha calculat la resposta sense poder-ho dissimular. “Els Estats Units s’equivocarien si imposessin el seu punt de vista en un afer domèstic. Donem suport al compromís democràtic d’Espanya però no els direm quin mètode seguir”, ha conclòs.//Manel Bosch

Advertisements
%d bloggers like this: