La BBC s’escandalitza pel militarisme anticatalà

La BBC s’escandalitza pel militarisme anticatalà.

02/10/2012 21:12 h.
La cadena britànica assegura que en aquests moments a Espanya “hi ha un fort potencial per a la fragmentació”
BBC
La cadena britànica BBC ha publicat a la seva pàgina web un article signat per l’editor d’economia d’aquest mitjà, Paul Mason, en el qual es citen algunes de les amenaces que ha rebut Catalunya aquests darrers dies després de “desafiar” Espanya, com per exemple, les paraules pronunciades pel coronel Alaman, les quals, segons el rotatiu, demostren que el “pacte de silenci” fet a Espanya durant la Transició s’ha trencat.

Segons aquest rotatiu “les nombroses crisis” que pateix l’estat espanyol, escenificades en una aguda divisió de classes, en la violència urbana, en la desobediència civil, en l’eliminació dels drets dels immigrants… però també en més “demandes provinents des de les regions”, “fan ressorgir els records del sagnant conflicte en què ‘les dues Espanyes’ van tractar de matar-se les unes a les altres” i, pronostica que “sota aquest batalla, hi ha un fort potencial per a la fragmentació” del país.

I és que segons la BBC fins ara l’entesa es mantenia i molts problemes quedaven ocults gràcies a la bonança econòmica i fins i tot, quan la crisi, ja començava a treure el cap. Però actualment tot ha canviat. “Moltes coses fins ara impensables ja estan passant: l’estil de vida efervescent associat al miracle espanyol s’ha dissipat”, diu. “Milions de joves super ‘cool’, que se suposava que eren ‘apolítics, van prendre els carrers al maig del 2011”, recorda el periodista.

Mas va de debò?

El periodista també assegura que actualment els analistes estan dividits davant la reacció catalana, mentre uns pensen que “aquesta vegada va de debò”, “els cínics diuen que el flirteig català amb les lemes secessionistes són una mera estratègia per obtenir un millor acord fiscal amb Madrid” i pensen que “Artur Mas utilitzarà els resultat electorals per extreure la màxima autonomia fiscal” del govern espanyol.

“Sigui com sigui el president català ha provocat una reacció a Madrid que ha commocionat tota una generació afectada pel “’pacte de silenci’”, conclou el periodista.

Advertisements
%d bloggers like this: