Duran insisteix en la consulta per via legal i veu factible l’empara europea

La Vanguardia Móvil.

Duran insisteix en la consulta per via legal i veu factible l’empara europea

sáb, 06 oct 2012

 

El líder d’unió es posa al costat de Mas i pregunta: “Qui tem la democràcia?”

 

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, va plantejar ahir l’escenari que el Govern espanyol rebutgi la consulta d’autodeterminació que el president de la Generalitat vol impulsar la pròxima legislatura, i va assenyalar que en aquest cas Catalunya buscarà l’empara d’altres marcs legals, amb referència a Europa. A la seva carta web setmanal, el líder d’Unió i president de la comissió d’Exteriors del Congrés, es va posar al costat d’Artur Mas, i va subratllar que el president ja va deixar clar que tot es farà dins de la legalitat i que primer caldrà demanar autorització al Govern espanyol, “i ho farà”. “Si el denega, caldrà emparar la consulta en altres marcs legals”, va afegir.

 

En aquest sentit, Duran va defensar que “no hi ha res més democràtic que permetre que els ciutadans s’expressin”. “Qui tem la democràcia?”, es va preguntar. I va indicar que segons ell és aquí on rau la diferència “entre societats democràtiques” com el Canadà i el Regne Unit, o els seus governs, i la societat espanyola. Però els catalans han de ser “extremadament curosos en l’execució d’aquests objectius”, perquè “no hi ha pitjor enemic per als canvis radicals que la radicalitat”.

 

Duran va reclamar diàleg amb tothom, “dins i fora de Catalunya”, i salvaguardar la cohesió social: “no trencar el país per la meitat”. Va advertir que “reduirho tot al blanc i negre ens pot portar a la victòria demà i portar-nos demà passat al fracàs”. El líder democristià també va fer una crida a no caure en les provocacions després de censurar les “autèntiques barbaritats” que han dit l’alcalde de Getafe, Juan Soler, “que volia el president Mas al calabós”; l’expresident extremeny Fernández Vara o el vicepresident de l’Eurocambra, Aleix Vidal-Quadras.

 

Alhora, segons Duran, tampoc no s’ha de deixar “entabanar per determinats elogis” o amb “determinada projecció internacional del debat català”, i va assegurar que a Catalunya no li convé que la Lliga Nord italiana avali el seu procés sobiranista. “A escala europea, rebre l’aval de segons qui ens pot fer perdre credibilitat i que ens guanyem més enemics que amics”, va advertir. I va afirmar que si la premsa anglosaxona presenta la causa catalana com un element institucional desestabilitzador que, sumat a l’econòmic, projecta ombres sobre Espanya, és perquè estan en contra de l’euro, no per la reivindicació catalana.

 

En espera que s’elabori el programa electoral de CiU, Duran va recordar que UDC defensa des de fa 80 anys el dret a l’autodeterminació, que no equival a la independència. En aquest context, el president del comitè d’Afers Exteriors de l’Eurocambra, Elmar Brok, va dir ahir que espera que Catalunya no s’independitzi d’Espanya, però si es decideix la secessió, el polític alemany membre de la CDU d’Angela Merkel confia que Espanya no utilitzi el seu dret a veto a la UE ni utilitzi la violència. “Es tracta de negociar, no d’altres coses”, va respondre Brok a la pregunta de si la UE permetria una intervenció militar espanyola a Catalunya. També va dir que Espanya està en el seu dret de vetar una Catalunya independent a la UE, però espera que “mai no s’arribi a la situació” d’una Catalunya fora de l’euro, de Schengen i vetada a la UE.

Advertisements
%d bloggers like this: