Un economista britànic a la BBC: “Catalunya se sent en relació a Espanya com Alemanya ho fa amb la resta de la zona euro”

La possibilitat de la independència de Catalunya ha estat objecte de debat aquest dijous al programa radiofònic ‘World Business Report’ de la BBC. L’espai ha comptat amb l’economista britànic Edward Hugh, que viu a Barcelona, i que ha explicat que a l’estat hi ha diverses comunitats enfadades amb Madrid per l’austeritat i pel que han de pagar i reben de l’estat: “La més descontenta és Catalunya”, ha dit.

Hugh ha explicat que l’estat de les autonomies mai no ha acabat d’encaixar, ja que algunes eren “més com Escòcia i Irlanda, amb certa identitat pròpia”. “El sistema descentralitzat sempre ha estat fent trontollant, i ara, amb les pressions de la crisi, està començant a fracassar”, ha apuntat. Preguntat sobre si podríem estar apropant-nos al final d’Espanya tal com la coneixem, l’economista ha explicat que “és molt possible, certament no ho descartaria”. “D’altra banda –ha matisat–, no és inevitable”.

“El que és important entendre és que Catalunya se sent en relació a Espanya una mica com Alemanya se sent en relació a la resta de la zona euro”, ha afirmat Hugh: “Està fent una contribució important a la situació fiscal de moltes altres comunitats, i d’altra banda se li demana un objectiu de dèficit molt difícil de complir donada la situació del finançament, quan en realitat té un gran superàvit fiscal –redistribuït per la resta d’Espanya”.

Després d’explicar, a tall d’anècdota, els crits a favor de la independpència d’aquest dimecres al Camp Nou, Hugh ha assegurat que “la gent sovint pregunta si Catalunya podria sobreviure com a entitat independent, però realment la pregunta a fer-se és: pot Espanya sobreviure sense Catalunya, donat el deute que té?”

David Kuo, periodista especialitzat en finances, també ha parlat de la situació a Catalunya tot apuntant que “Espanya és quasi com una micro-Europa, o del que està passant a algunes nacions europees, i aquestes estan mirant als catalans i dient ‘potser aquesta gent té raó’. I si ells poden separar-se d’Espanya, cosa que causaria una quantitat enorme de problemes a Espanya, i sobreviure per si sols, potser molts dels estats sobirans europeus diran ‘nosaltres també podem sobreviure per nosaltres mateixos'”.

http://m.ara.cat/politica/Un_economista_britanic_a_la_BBC-_-Catalunya_se_sent_en_relacio_a_Espanya_com_Alemanya_ho_fa_amb_la_resta_de_la_zona_euro_0_777522418.html

Advertisements
%d bloggers like this: